Glascorrosie: Wat u als horecaondernemer daarover moet weten
Als glazen in de vaatwasmachine worden gewassen verliezen ze op een bepaald moment hun stralende glans en worden ze »dof«. Dat betekent: op het glasoppervlak tekenen zich melkachtige vertroebelingen, matte strepen of fijne witte lijntjes af. Hierbij is er sprake van glascorrosie. Wat dit precies is, waarom het een heel normaal verouderingsproces is en wat u als horecaondernemer ertegen kunt doen leest u in dit artikel.
1 Wat is glascorrosie?
Glascorrosie is een optisch zichtbare beschadiging van het glasoppervlak als gevolg van chemische en fysische invloeden. In de horeca ontstaat het bij het wassen van glazen en is het meestal te zien als melkachtige vertroebeling. Glascorrosie wordt ook wel glasroest, glasbrand, glasslijtage of glasbeschadiging genoemd. Het proces van glascorrosie kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar u kunt het proces vertragen en daarmee kosten besparen.
2 Waaraan is glascorrosie te herkennen?
Glascorrosie vertoont zich in de meeste gevallen als een melkachtige, wolkvormige vertroebeling, matte sluier of in de vorm van fijne, loodrechte lijnen. Oorzaak ervan is een verruwing van het glasoppervlak. Opmerking: een regenboogkleurige gloed wordt vaak ook als een teken van glascorrosie beschreven. Het gaat dan echter om silicaatlagen, die zich op het glasoppervlak hebben gevormd.
3 Hoe ontstaat glascorrosie?
Alhoewel de term het suggereert gaat het bij glascorrosie niet om de reactie van glas met zuurstof maar om een reactie van glas met luchtvochtigheid, water en reinigingsmiddelen. In de horeca gebeurt dat bij het wassen van glazen. Door de uitwisseling van ionen wijzigt de chemische weerstand van het glas. Met als gevolg: elke keer dat een glas wordt gewassen, wordt een heel klein beetje van het glasoppervlak afgeschaafd.
Bij een nieuw glas met een glad en egaal oppervlak is deze afschaving gelijkmatig en niet te zien. Als het glas echter wat ouder is en eerder beschadigd wordt op sommige plaatsen iets meer en op andere plaatsen iets minder glas afgeschaafd. Daardoor verandert de lichtinval en de ongelijkmatige afschaving wordt zichtbaar: als melkachtige vertroebeling (wolkencorrosie) of in de vorm van fijne witte lijnen (lijncorrosie).
En de regenboogkleurige gloed? Dat is eveneens een gevolg van het afschaven van glasmateriaal. Daarbij wordt ook de silicaatstructuur van het glas opgelost, waarna de silicaten zich als lagen op het glasoppervlak kunnen vastzetten en dan glanzen in regenboogkleuren. Dit proces noemt men »iriseren«.
4 Wat bevordert glascorrosie?
De twee belangrijkste oorzaken voor glascorrosie zijn eerder beschadigde glazen en een reactie van glas met stoom. Daarnaast is er nog een reeks andere factoren die glascorrosie bevorderen resp. versnellen. Daaronder vallen een slechtere glaskwaliteit, te hoge temperaturen bij het wassen en verkeerde reinigingsmiddelen. Wat u kunt doen om uw glazen te beschermen tegen glascorrosie ontdekt u aan het einde van het artikel.
5 Kan glascorrosie worden verwijderd?
Zoals al eerder aangegeven: absoluut niet. Glascorrosie kan niet verwijderd worden en niet ongedaan worden gemaakt. Als het proces eenmaal begonnen is is het niet meer te stoppen, het kan hooguit vertraagd worden. Vastgezette silicaatlagen, die in regenboogkleuren glanzen, kunnen daarentegen worden verwijderd.
6 Helpen azijnessence en dergelijke tegen glascorrosie?
Nee, het leggen van glazen in azijnessence onder toevoeging van een rauwe aardappel helpt niet tegen glascorrosie. Ook heeft het gebruik van gebitsreinigingstabletten, vitamine-C-poeder of het insmeren van glazen met citroensap en daarna inwikkelen in aluminiumfolie geen zin. En het helpt ook niet om twee halve citroenen bij de wasbeurt te voegen. Op het internet zijn talrijke van deze »geheime tips« tegen glascorrosie te vinden – maar geen ervan werkt. Het enige wat azijnessence bij glazen kan doen is het verwijderen van kalkafzettingen.
7 6 tips tegen glascorrosie
Glascorrosie ontstaat door een reeks verschillende factoren: elke factor op zich heeft een negatieve dan wel positieve invloed erop. Dat begint al bij de kwaliteit van de glazen, vervolgens de machine, de waterbehandeling, de reinigingsmiddelen en de korf tot aan de correcte behandeling vóór en na de wasbeurt. Als u de volgende zes tips opvolgt wordt glascorrosie bij uw glazen weliswaar niet volledig voorkomen maar wel duidelijk vertraagd. En op de lange duur kunt u daarmee kosten besparen.